De reisgids

De stap van de zorg naar het zorgondernemerschap is een hele grote. Alles wat tot vandaag vanzelfsprekend is, is morgen anders.Vaste paden, vaste patronen en zekerheden. Die zullen er niet meer zijn. Wat gaat het je dan wel brengen? Een grote mate van vrijheid, grenzen verkennen en tot het uiterste gaan. Dat vraagt niet alleen moed, maar ook ervaring en bagage om zo’n stap te maken.

Er zijn gelukkig goede voorgangers

Velen zijn je al voorgegaan op weg naar het zorgondernemerschap. Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die een mooie eigen zorgonderneming zijn gestart.

De initiatiefnemers

De gedreven zorgondernemer Hans van Putten (bekend van Thomashuizen, Herbergier en Zorgbutler) en Stichting Aafje hebben elkaar in de zomer van 2019 gevonden. Verschillende werelden en culturen vonden elkaar met als gemeenschappelijk doel om de ouderenzorg een extra impuls te geven. Luister naar hun korte persoonlijke verhaal waarom zij het zo belangrijk vinden dat het maatschappelijk ondernemerschap in de zorg wordt gekoesterd.

Guy Buck en Peter Ploegsma: bestuurders Stichting Aafje
Guy Buck en Peter Ploegsma zijn bestuurders van Stichting Aafje en hebben de ambitie om de zorg voor ouderen in de regio Rijnmond-Drechtsteden een extra impuls te geven, speciaal gericht op ouderen met een kleine portemonnee.

“Onze ambitie is groot”
Geen woorden maar daden. Vanuit dit motto hebben beide bestuurders de uitdaging opgepakt om met Hans van Putten de ouderenzorg een extra impuls te geven. Door samen vanuit een coöperatieve gedachte het zorgondernemerschap te stimuleren. Door nieuwe zorgformules te ontwikkelen voor ouderen met een kleine portemonnee. Vanuit dit idee is Aafje Coöperatie ontstaan. Een organisatie die via het lidmaatschap en ondernemerschap zo’n 40 locaties wil ontwikkelen in de regio Rijnmond-Drechtsteden.

Hans van Putten: oprichter Thomashuizen, Herbergier en ZorgButler
Hans van Putten blijft zich inzetten om de zorg blijvend te veranderen. Maatschappelijk ondernemerschap staat hierbij centraal. Gedrevenheid, professionaliteit en communicatietalent zijn onmisbare ingrediënten om zorgondernemer te worden.

“Ervaring gebruiken voor iets nieuws!”
Na 15 jaar zich in te hebben gezet met de vernieuwende formules Thomashuis, Herbergier en ZorgButler werd het tijd voor iets nieuws. Geen zakelijke franchising maar meer werken vanuit de coöperatieve gedachte. Waarbij transparantie en medezeggenschap centrale waarden zijn. Van daaruit is P.BELL&Friends ontstaan. 

De ervaringsdeskundigen
Wie beter dan ervaren zorgondernemers kunnen aangeven hoe het is om in een avontuur als het ondernemerschap in de zorg te stappen. Zij hebben het ervaren: de spanning, de euforie, maar ook de dieptepunten. Met als uiteindelijke uitkomst: een ervaring om nooit te vergeten.

Patrick de Kort: voormalig zorgondernemer
Patrick de Kort is Herbergier ondernemer geweest. Als verpleegkundige en tevens docent wist hij praktijk en theorie in een ondernemend kader te combineren. Nu brengt hij zijn ondernemende kennis in de praktijk op Hogeschool Tilburg.

“De theorie naar de praktijk brengen was uitdagend”
Heel inspirerend en soms ook uitermate inspannend om na jaren les gegeven te hebben plotseling geconfronteerd te worden met de praktijk van alledag. Over empathie praten is heel anders dan het geven. Maar het is een onuitwisbare ervaring, waar ik geen dag spijt van heb.

Willeboordse: voormalig zorg ondernemer
Harry Willeboordse heeft 12 jaar zijn eigen Thomashuis gehad. In die tijd is zijn Thomashuis een warme plek voor heel het dorp geworden. Hier krijgt warme zorg een eigen plaats en een creatieve en praktische invulling. Een voorbeeld voor maatschappelijke integratie.

“Thomashuis Lepelstraat was soms een buurthuis”
Geen mens in het dorp die het Thomashuis en de bewoners niet kent. Als een echte ceremoniemeester organiseerde Harry bijeenkomsten, jaarmarkten en verkocht hij werkstukken van zijn bewoners. Goede zorg was bij dit Thomashuis vanzelfsprekend.